Z dílny šíleného kutila >I<

29.05.2009 09:55

Je tu první díl ze seriálu o šíleném kutilovi. Na různých fórech je spousta článků o měření tahu remorkérů a mě to nedalo nezkusit to změřit na springošovi taky. Koukal jsem že obyčejný mincíř se dá koupit za pár korun, ale proč si ho neudělat sám. Prohrabal jsem šuplíky a našel co bylo zapotřebí.

Jako základ posloužila dutá hliníková tyčka, stačilo 20cm, do spodní části je pomocí šroubu přidělané ozubené kolečko, ale šlo by použít cokoliv podobného tvaru, velký průměr kolečka slouží jako opěrná plocha a ten menší jako vymezení pro pružinu, ta je z nějakého autíčka co už dojezdilo. V této fázi se chvíli marně hledal z čeho udělat tubus ve kterém to bude běhat, a musím říct že tuby od vitamínu C jsou k nezaplacení :-). Do dna tuby je na střed vyvrtaný otvor akorát na průměr tyčky, celé je to sesazené do sebe. Dalším vrtaným dílem je podložka, ta v podstatě při konečném sestavení přenáší tlak na ostatní části, vrtal jsem 3 otvory po 120 stupních. Na spodní část je nasazené původní víčko z tuby, které mělo po obvodu otvory, tak sem nemusel nic vrtat, celé je to nakonec propletené lankem, na jehož konec se kotví měřený objekt.  Proti vypadávání ven je tyčka nahoře kolmo navrtaná a skrz je veden šroub s podložkama, to zároveň slouží i jako chyt při měření.

Sestavený mincíř sem ocejchoval po 0.2 kg (pro menší jednotky by se dala použít delší a měkčí pružina) jako cejchovací závaží sem použil petku a vodu a pro odvažování kuchyňskou váhu. Rozsah měření je od 0.2 do 3.0 kg.

Výsledné hodnoty při měření :

Springer    délka 35 cm    lodní šroub 30mm     motor Speed 600 12V    váha ???    Tah 0.35-0.40kg

 

/album/z-dilny-sileneho-kutila/dsc01165-jpg/ /album/z-dilny-sileneho-kutila/dsc01166-jpg/ /album/z-dilny-sileneho-kutila/dsc01169-jpg/ /album/z-dilny-sileneho-kutila/dsc01171-jpg/ /album/z-dilny-sileneho-kutila/dsc01176-jpg/

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.